Olvasd el, csak 7 perc 05 okt 2017

Az Adidas Superstar története

Szerző: Csaba Velegi
Olvasd el, csak 7 perc

Vajon kinek mi jut eszébe ha azt mondom fehér cipő fekete csíkokkal? Egészen biztosan nem kell sokat gondolkozni ahhoz, hogy eljussunk a sportcipők cipőjéhez, a mára már ikonikus Adidas Superstar kollekcióhoz. Egyaránt látható nők, férfiak, sportolók, divatkedvelők, vagy akár gyermekek lábán is.

1969-ben dobta piacra a sportszerekkel és sport ruházattal foglalkozó német cégcsoport, az Adidas. A Superstar cipőket eredetileg egy röplabda-cipő olcsóbb változatának szánták, melynél a kialakítás is alacsonyabb szárral bírt, mint a nagy testvére. Azonban a nagyközönségnek mégis, mint egy alacsony szárú kosaras cipőként mutatták be, mely az egyedi bőr és az orrán lévő gumi kialakításnak köszönhetően hamar népszerű lett először a sportolók majd kifejezetten a kosarasok között. Oly annyira, hogy az NBA játékosok kétharmada viselte rendszeresen. Meglehetősen nagy újításnak számított ez abban az időszakban, amikor általában vászon cipőket viseltek a kosarazók. A legnagyobb rajongója vélhetően Kareem Abdul-Jabbar a hatszorosan legjobbnak értékelt játékos és legmagasabb pontszerző az NBA történetében volt. Neki köszönhetően az Adidas Superstar pályafutása egyenesen szárnyalt a világsiker felé.

De nem kizárólag a sportolók körében volt ennyire népszerű a Superstar. A hagyományos öltözködést messze elkerülő amerikai hip-hop banda, a Run–D.M.C. is hatalmas rajongója volt. Persze nehéz lenne megmondani, hogy határozott elképzelésük volt, vagy csak egyszerűen lázadtak az akkori trendek ellen, de az biztos, hogy szívesen viselték a színpadon is ugyanazt, amit az utcán, mely mindenképpen egyedivé tette őket. Így pedig az Adidas cipőit is. Fekete kalap, hatalmas láncok a nyakban, laza sport ruha és az elengedhetetlen kifordított cipő nyelvvel viselt Adidas Superstar cipők. A trió olyannyira megkedvelte az Adidast, hogy 1986-ban egyik számuk is erről szólt. A védjegyükké vált ez a stílus. Aminek köszönhetően egyre népszerűbb lett az utca öltözködésben is, hisz sokan igyekeztek kedvenceiket követni. Később az Adidas felajánlott egy körülbelül 1.6 millió dolláros szerződést is a bandának cserébe a közös munkáért. Ez volt az első alkalom, hogy sport ruházat és együttes ilyet kötött. Ebből több ruházati vonal született, valamint egy egyedi Superstar kollekció is. Ezek a mai napig elérhetők, “Adidas Originals” néven érdemes keresni, hisz az Answear oldalán is megtalálhatók.

Később nem csak a rap és mainstream világban, de a rock és kemény-rock kedvelők között is elterjedt az Adidas Superstar. Olyanoknak köszönhetően, mint a Limp Bizkit frontembere Fred Durst-nek vagy jóval később a pop-rap kultúra egyik képviselőjének Kanye West-nek.

Manapság pedig elég csak felcsapni egy-egy divat magazint és egészen biztosan találunk legalább egy, de akár több öltözék ajánlást ezzel a klasszikus darabbal, évszaktól, stílustól függetlenül. Kétségtelenül sportos megjelenést kölcsönöz mindkét nem számára, de a hölgyek a laza hétköznapi viselet érdekében akár szoknyával is kombinálhatják. A szín, a minta kiválasztása pedig már a saját stílusunkra van bízva. Az Answear oldalán könnyedén kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbbet. Jó böngészést kívánok hozzá!

Adidas egyedi modelek bemutatása

Ki ne szeretett volna már bele életében legalább egyszer egy igazi Adidas Superstar cipőbe? Nehéz is lenne azt válaszolni, hogy senki, hisz az Adidas gondosan ügyelt rá, hogy széles célközönséget érjen el a piacon lévő lábbelikkel. Olyan egyedi modelek találhatók kollekciójában, melyek nem csak, hogy elérhetők bárki számára, de mindenki könnyedén megtalálja a saját abszolút egyedi stílusának megfelelő darabokat is. Persze senkit ne tévesszen meg az bárki számára elérhető megszólalás, ezek határozottan nem hétköznapi darabok. A márka kényesen ügyel rá, hogy a megszokott klasszikus, minőségi, kényelmes formáknál maradjon, azonban igyekszik lépést tartani a folyamatosan megújuló igényekkel, a divattal és akár globális változásokkal is. Gondoljunk csak arra, hogy nemrég dobta piacra a teljesen újrahasznosított anyagokból készült sportcipőit is. Hiába, nem kezdőkkel van dolgunk. Így hát nem meglepő, hogy az egyedi vonalakat képviselve több olyan darabbal találkozunk, melyeket sztárok inspiráltak vagy akár a a hétköznapi rohanó életmódunk. Nézzük is meg, hogy milyen menő darabok közül választhatunk, ha Adidas vásárláson törjük a fejünket.

Az Adidas Superstar Holographic vonal kifejezetten üdítő, mondhatni ragyogó lehetőséget nyújt azok számára, akik szeretnék némi bohókásabb, vidámabb és frissebb megjelenésű cipővel feldobni kollekciójukat. Többnyire letisztult, fehér változat feldobva némi fényes, holografikus csíkokkal, orral vagy oldallal. Fiatal hölgyek körében kifejezetten népszerű, és hát egészen biztosan nem hétköznapi darab. Így ha szívesen veszed, hogy megnéznek az utcán akkor ezt neked találták ki. Figyeld oldalunkat a folyamatosan megújuló darabokért!

Egy cipő nem tesz boldoggá, na és ötven darab? Nem olyan régen gondolt egy nagyot az Adidas és Pharell Williams társaságában megalkották az Adidas 50 árnyalatát, vagyis 50 különböző színű Adidas Superstar darabot, őket hívjuk Superstar Supercolor kollekciónak. Az Adidas célja a Supercolor színekkel a sokszínűségből adódó egyenlőségek ünneplése! Hisz ekkora választékból egészen biztosan megtalálja mindenki a számára tökéletes párt. Kicsit visszanyúlva a 70-es évek teniszcipő stílusához, mégis a mostani deszkás, street-fashion és hip-hop vonalhoz húzva egy kifejezetten vidám kollekciót nyertünk. A klasszikus bőr és gumi felső, valamint a textil belső kényelmes választás bárhová is tartozol. Elérhető többek között olyan színekben, mint light pink, bluebird, core energy, vivid mint vagy akár collegiate gold, nem lesz nehéz megtalálni a stílusodhoz illőt.

Ha valaki azonban az egyszerűbb, letisztultabb formákat kedveli és fő célja az egyik legkényelmesebb cipő megtalálása akkor sem kell messzire mennie. Hisz az Adidas megalkotta a 80-as évek ikonikus Superstar edzőcipők modern Slip-on (belebújós) változatát. Ez a szuper egyszerű fazon, mely mégis sok furfangot rejt magában. Leginkább a hölgyek kényelmére gondolva, az Adidas kihagyta a fűzőket és helyette rugalmas vastag gumit helyezett el, mellyel megalkotta az ultimate street-chic megjelenést tökéletesítő darabokat.

Az Adidas árait tekintve több kategóriába sorolható, megtalálhatók kollekció között az egészen megfizethető áron értékesített darabok az igazán exkluzív, egyedi, legdrágább modellekig. Teljesen mindegy, hogy mennyit szánsz rá, az egészen biztos, hogy egy időtálló, minőségi darabot kapsz a pénzedért cserébe, melyet biztosan jó pár évig viselhetsz büszkén. Vannak darabok, melyek időről-időre megújúlnak, hogy az aktuális trendeknek kedvezzenek és vannak darabok, melyek egyszerűen minden kérdés nélkül ott vannak a boltok polcain és persze az Answear kínálatában, mert lehetetlen velük mellényúlni.

A legújabb Adidas modelek

Az Adidas a világ egyik legrégebbi és egyik legjobb cipőmárkái között szerepel, 70 év történelemmel a háta mögött nem is csoda, hogy kiváló lábbeliket kínál a mindennapokra vagy a sportolni vágyók számára. Elmondható, hogy a teljesítmény, mely a cipőkkel elérhető és a minőség, mely mindegyiket jellemzi egy húzóág az Adidas házain belül. Ezen tulajdonságok mellett komoly figyelmet fordítanak a trendek követésére és megújulásra is. Nem elhanyagolható egyik szempont sem ha valaki a piacon akar maradni. Évről – évre, gondosan követve a megújuló igényeket az Adidas több termékvonalat képes piacra dobni. Szemezgessünk most ezek közül egy kicsit.

Két szó, klasszikus miniben! Kezdjük is a legegyszerűbb dizájnt képviselő darabbal, a klasszikus és ikonikussá vált Adidas Superstar darabokkal, de gondoljunk most picit a gyermekekre, hisz most már számukra is elérhetők ezek a cipők. Kényelmes, minőségi darabok, melyek igencsak bírják majd a kis izgő-mozgók általi napi igénybevételt.

Hender Scheme x adidas Originals. Azoknak, akik jártasak a minőségi bőrdarabok ismeretében egészen biztosan ismerősen cseng a japán Hender Scheme márka neve. Idén először került sor egy közös együttműködésre, melynek eredményeként a klasszikus formáktól elrugaszkodva egy olyan formát sikerült megalkotni, mely egyszerre képviseli a kényelmet és divatot. Gyártása Japánban történik és egyelőre egészen biztosan a limitált kiadású darabok közé sorolható majd. Így lesz igazán exkluzív darab a szekrényünkben. Az ára határozottan a legmagasabbak közé emeli, de a kinézete is meglehetősen egyedi. Az unisex, bőr hatású, már-már az oly divatos rose gold hatást keltve, úgy gondolom, hogy mégis inkább a hölgyek számára lesz igazán ellenállhatatlan darab. Érdemes oldalunkat követni az újdonságokért.

A kicsit egyszerűbb és visszafogottabb vonalat képviseli a csupa fehér Superstar változata. Nincs szín, nincs felesleges varrás, mégis az egyik legdivatosabb vonalat képviselheti szekrényünk darabjaként. Tökéletes választás ősszel akár egy hosszabb szoknyával, vagy harisnyával egy rövidebb farmer szoknyával a hölgyek számára, de mivel szinten minden darab unisex változatokkal rukkol elő így az uraknak sem kell szomorkodniuk. Tökéletes választás lehet, ha a sportosan elegáns vonalat hivatottak képviselni munkahelyükön vagy akár a hétköznapkban csak úgy.
Ha pedig pont ellenkezőleg, olyan darabra vágyunk, mely keveri a színeket akkor érdemes szétnézni az Adidas “Tri-Color” termékek között. Az év egyik méltán legvagányabb cipőjének kikiáltott termék, nem hazudtolta meg magát a minőségben sem. Kényelmes, hosszútávra hű barátunk lehet. Színeinek köszönhetően többféle szetthez viselhetjük, hisz tökéletes a kék, vörös, fehér, fekete árnyalatú ruhákkal egyaránt.

Az idei év zászlóshajója az Adidas Superstar házatáján nem más, mint a kissé felturbózott, újragondolt ikonikus Superstar darabunk. Az idei év oly elengedhetetlen színe a Navy kék és a nyüzsgő, soha nem alvó, New York City inspirálta darab, ezüstös térképpel az oldalán, kizárólag néhány országban lesz elérhető, méghozzá limitált kiadásban.

További cikkek olvasása